Teistmoodi IT


Arvutikasutamise oskus ja võimalus on tänapäeval nii levinud, et tunduvad peaaegu elementaarsetena. Nii meelelahutuse aga ka asjaajamise (näiteks dokumentide saatmisel, taotluste esitamisel, päringute sooritmisel ja muude toimingute) organiseerimisel enamasti eeldatakse, et inimesel on võimalik lahendada olukord elektrooniliselt. Või on isikul vähemalt mõni sugulane, kes aitab toimingud arvutis teostada. Aga kui ei ole võimalik füüsilise puude tõttu arvutit tavapärasel viisil kasutada?

Puuedega arvutikasutaja töö mugavamaks ning mõnel juhul üldse võimalikuks muutmiseks on olemas mitmeid erilahendusi. Üks selline seadeldis on punktkirja ehk Braille monitor. See seade võimaldab lugeda kuvatavat teksti punktkirjana.

Sarnaselt paberkujul Braille kirjale, kus kasutatakse lugemiseks kõrgemaid ja madalamaid punkte, on punktkirja monitori puhul kasutusel nõelakesed, mis vastavalt informatsiooni muutumisele ekraanil end sisse või välja lükkavad. Seadmed kasutavad sarnast tarkvara nagu ekraanilugejad. Valitud tekst loetakse sisse ja saadetakse edasi riistvarale, mis oskab antud teksti juba tõlgendada punktkirjas ja liigutada vastavalt sellele nõelakesi. Seade ühendatakse arvuti külge USB liidese kaudu. Monitoril on igas lahtris lisaks kaks punkti, mis tähistavad kursori asukohta või valitud teksti kohta käivat formaadi infot. Braille monitore on ka väga erinevas suuruses, 18 - 80 elemendini. Väiksemaid kasutatakse tavaliselt mobiilsete seadmete ning suuremaid lauaarvutite juures. Punktkirjamonitor on oluline abivahend liitpuudega inimeste jaoks. Näiteks kuulmise ning nägemise liitpuude puhul pole palju abi kõne süntesaatoritest, mis teksti kõneks oskavad muuta.

Mul on hea meel, et tehnoloogia areng on aidanud ka veidi lihtsustada erivajadustega inimeste tööd arvutiga. Samas leian, et tänapäeva võimaluste juures on häbiväärselt vähe veel mõeldud inimestele, kellel on tahet ja huvi õppida ning ennast arendada ja anda võimalusel oma panus ühiskonda läbi mõttetöö, vaatamata takistusele millega füüsiline keha „kaikaid kodaratesse“ loobib.

Kasutatud materjalid:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Info- ja võrguühiskond