Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid


Hetkel veel kehtiva koroonaviirusest tuleneva eriolukorra valguses on rohkem aktuaalseks muutunud ka IT- turvariskid. Olukorda kasutavad ära pahavara levitajad, kes panustavad inimeste huvile haigusega seotud uue info vastu. Inimestele saadetakse e-kirju, milles oleks justkui uut teavet haiguse leviku kohta, samalajal nakatades aga kasutaja arvuti pahavaraga. Näiteks saadeti Terviseametit imiteeriv libakiri inimestele, mis sisaldas pahavara. Kirja lõpus oli link, millele vajutades kuvati ekraanile koroonaviirust puudutav plakat, kuid taustal paigaldati juba arvutisse pahavara. Kiri saadeti 
euroapteek@protonmail.com aadressilt, millega üritati matkida Eestis tuntud apteeki.

Ohutusmeetmena kasutuselevõetud kodust töötamise lahendus võib samuti endast kujutada riske turvalisusele. Kõik uue töökorralduse jaoks vajalike uute keskkondade lingid, mis tööarvutis avatakse(isegi juhul kui saatjaks näib olevat ülemus või kolleeg) tuleks kooskõlastada või vähemalt kriitilise pilguga selle vajalikkust kaaluda. Mõningaid kahtlusi võiks tekitada näiteks olukord, kus kolleeg saadab lingi uue „parema“ keskkonna alla laadimiseks, kuigi varem on videokoosolekuid peetud alati Skype vahendusel ning eelnevalt toimunud koosolekutel uuest töövahendist ka juttu olnud pole. 

Arvutikasutajate pahavara hirmus aga teadmatuses koguvad hoogu ka pettused. Inimesed, kes hetkeolukorras suurenenud riske teadvustavad ning on ehk enam ettevaatlikud kui muidu, on omakorda jälle sihtmärk petturitele. Kasutajatele müüakse hirmuvara (scareware) tooteid, mis näiliselt otsib ning ka leiab üles arvutisoleva pahavara, mida tegelikult seal aga olnud polegi.

Mida saaks turvalisuse huvides ettevõtta veel ulatuslikku kodukontori tööd arvestades kui ka üldisemalt enda teadlikkuse tõstmiseks?

Reeglid – tuleks selgeks teha, milliste kanalite kaudu käib tööl suhtlus. Kuidas otsustatakse uute keskondade kasutuselevõtt ning kes tavaliselt teavitab uuendustest. Koolitus – isegi siis kui tööandja ei korralda piisavalt IT- turvalisuse alaseid koolitusi oleks mõistlik ennast aegajalt kursis hoida uuemate arengutega. Üks kasulik lehekülg informatsiooni hankimiseks on näiteks https://itvaatlik.ee/ . Tehnoloogia vallas on ilmselt kõige lihtsam kasutada arvutis oleva tarkvara värskeimat versiooni ja veenduda ka, et turvauuendused on paigaldatud.

Kasutatud materjalid:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Info- ja võrguühiskond