Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Copyleft on klausel, mis sisaldab endast tava pakkuda inimestele õigust vabalt levitada teose koopiaid ja muudetud versioone tingimusel, et samad õigused säilitatakse hiljem loodud tuletisteostes. Tarkvara copylefti litsentsid nõuavad, et teose reprodutseerimiseks ja muutmiseks vajalik teave tuleb binaarfailide vastuvõtjatele kättesaadavaks teha.

Free Software Foundation eristab nende põhimõtete järgi väga tugeva (AGPL), tugeva (GNU GPL), nõrga (GNU LGPL, Mozilla Avalik Litsents) ja puuduva copyleft’iga (Apache, MIT, X11, BSD) litsentse.

Väga tugeva copyleftiga on APGL litsents, mis põhineb GNU GPL  litsentsil, kuid mille puhul loetakse levitamiseks ka võrgu kaudu kasutamist ning nõuab ka sel juhul lähtekoodi avalikustamist ja iga muudatus peab olema kajastatud. See litsents keelab ka tuletatud koodist äritarkvara tegemise, mis tähendab, et mistahes kasutuse eest ei tohi tasu küsida. Seega kõik koopiad, mis APGL litsentsiga kaitstud tarkvarast tehakse peavad olema samamoodi APGL litsentsiga kaetud. Näitena võiks tuua Rstudio, integreeritud arenduskeskkond programmeerimiskeele R jaoks.

Tugeva copyleftiga litsents(GNU GPL) nõuab kõigi tuletatud komponentide viimist sama litsentsi alla. Selle litsentsi puhul on lubatud tarkvara muuta, jagada, kopeerida ja kasutada aga kõik muudatused peavad olema kajastatud. Samas ei ole nõutud lähtekoodi avalikustamist, kui koopiad on tehtud vaid isiklikuks tarbeks. Näiteks MariaDB ja Notepad++ kuuluvad selle litsentsi alla.

Nõrga (GNU LGPL, Mozilla Avalik Litsents) litsentsiga on võimalus katta ainult teatud tarkavara komponendid. Kasutajatel on võimalik integreerida LGPL-i alusel välja antud tarkvarakomponente oma tarkvarasse, ilma et tugeva copylefti litsentsi tingimused nõuaksid nende endi komponentide lähtekoodi avalikustamist. Kõik arendajad, kes aga muudavad antud litsentsiga kaetud komponenti, peavad tegema oma muudetud versiooni kättesaadavaks sama LGPL-litsentsi alusel. Näitena failide pakkimise tarkvara 7-Zip.

Vastupidiselt copyleft klausliga litsentsidele, seab puuduva copyleftiga litsentsid(Apache, MIT, X11, BSD) tarkvara kasutamisele ja levitamisele minimaalsed piirangud. Erinevalt teistest litsentsidest ei nõua näiteks BSD litsents lähtekoodi levitamist. Kuulsaim näide FDL(GNU Free Documentation License) kasutamisest on Wikipedia.

Kasutatud materjalid:
http://www.gnu.org/licenses/licenses.html

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Info- ja võrguühiskond