Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatu „The Case of Copyright Reform”  2. peatükis  esitatakse ettepanekud, mis suunas võiks seadust muuta, et see oleks toimiv ja muudaks infoühiskonna tänapäevasemaks. Välja toodi kuus järgmist punkti.

Autori moraalsed õigused muutumatud      
Autorile peab alles jääma moraalne õigus saada tunnustatud oma loomingu autorina. Olen sellega nõus, et keegi ei saa end nimetada selleks, kes ta tegelikult pole. On võimalus kasutada mingit osa kellegi teise loomingust oma töös, kuid sel juhul peab kindlasti viitama originaalautorile. Olen nõus, et see valdkond tuleks jätta muutmata.

Vaba mitte-äriline jagamine
Olen nõus raamatu autoriga, et niikaua kui keegi ei saa materiaalset kasu, võiks olla jagamine tasuta.

20 aastat kommertslikku autoriõigust
Hetkel seadusejärgi kehtivad autoriõigused eluaeg + 70 aastat. Raamatus on välja pakutud, et seda aega oleks mõistlik tunduvalt lühendada. Näiteks 20 aasta peale. Minuarvates oleks selline muudatus loogiline ja normaalne. Enamus tooted juba niiöelda aeguvad tunduvalt kiiremini ning nii pikk aeg autoriõigusele tundub ebavajalik. Näiteks mõni tarkvara või muusika on aktuaalsed ainult mõne aasta.

Registreerimine 5 aasta pärast
Värsketele töödele peaks antama automaatselt autoriõiguste kaitse ning kes soovib oma tööle ka viie aasta pärast autoriõigusi säilitada, siis peaks selle registreerima. Sel viisil on võimalik välja filtreerida autorid, kes on tõesti oma töö kaitsmisest huvitatud ning materjal, millel pole asjast huvitunud autorit. Inimesel on võimalus registreerida oma töö ja oma autoriõigused kaitsta. Samas, kui see pole tema jaoks probleem, siis saavad jälle teised kodanikud tema tööd kasutada.

Tasuta proovimine
See on mõistlik, et keelatud ei ole oma iidolitelt või eeskujudelt malli võtta või lihtsalt targemate inimeste mõtteid oma töös kasutada. Oma tööd avaldedes peab ainult originaalautorile viitama ja mainima kasutatud materjali  esialgse aurori ja päritolu.

DRM-i keeld
Kui inimene on mingi kauba eest maksnud, tahaks ta teha sellega mida ise tahab. Seda aga püütakse piirata/takistada. Siinkohal olen poolt ja vastu. Võiks leida mingi lahenduse, mis sobiks nii kliendile kui müüjale. Samas on ka õige, et päris vabalt ostetud toodet jagada ei saa. Muidu ei ostaks ju keegi enam originaali vaid otsiksid tuttavaid kellelt see tasuta saada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Info- ja võrguühiskond